BlueGreenTest - sinilevätesti

Kotimainen pikatesti sinilevien tuottamien myrkkyjen löytämiseksi. Testi selvittää, onko esimerkiksi uimavedessä tai löylyvedessä myrkyllistä sinilevää.

Myrkyllistä sinilevää sisältävää vettä ei tulisi käyttää edes löylyvetenä. Kuumuus hajottaa sinilevän ja myrkky pääsee vesihöyryn mukana hengitysteihin.

Testi on helppo tehdä. Täytetään testiputkilo vedellä upottamalla se veteen. Asetetaan putkilo suoralle alustalle tai pakkauksessa olevaan reikään. Putkilo kuumenee kemiallisen reaktion avulla. Odotetaan 10 minuuttia, jonka jälkeen testiputkilosta otetaan näytettä mukana tulevalla pipetillä. 3-4 tippaa näytettä tiputetaan pipetillä testikasetin pienempään reikään ja odotetaan 5 minuuttia. Jos isompaan aukkoon tulee kaksi viivaa näyte sisältää myrkkyä. Jos vain yksi viiva näkyy, näyte on myrkytöntä.

Yksi pakkaus sisältää 1 tai 3 testiä tarvikkeineen: kertakäyttöhansikkaat, pipetin, testausputkilon sekä testikasetin.Kuuntele alla Henrik Fogelholmin haastattelu mikrobitesteistä (Kallavesj'-messut Kuopiossa, 4/2018).